Dave van Belzen - Kapitein Krakesandt

"Ik heb leidinggevenden gehad die vertrouwen in me hadden en tijd in me hebben geïnvesteerd."

Via Delta Marine Crewing kreeg ik de vacature stuurman op een zandzuiger onder ogen. Mijn studie had ik net afgerond en had net een stage achter de rug bij een ander bedrijf in de zandwinning. Daar waren toen geen openstaande vacatures. Omdat ik mijn laatste stageperiode zo leuk vond besloot ik op de vacature van stuurman te solliciteren.

Ik mocht op gesprek komen dat heel fijn verliep. Daarna ging het allemaal vrij snel. Ik mocht eerst nog een keer aan boord van de Schotsman kennismaken met de bemanning om te kijken of het klikte met de mensen waarmee ik uiteindelijk moest gaan werken. Omdat mijn vaarbevoegdheid nog niet binnen was -dit duurde toen even- ben ik begonnen als stagiair.

Fijne collega’s hebben aan boord is erg belangrijk. Je hebt een bijzondere band. Je werkt samen, woont samen en bent continu in elkaars buurt. Iedere schakel is nodig aan boord van een schip, ook tijdens de dagelijkse operaties. Natuurlijk is het belangrijk om leuk met elkaar te kunnen werken. Maar even belangrijk is dat in geval van nood- of urgente/spannende situaties je aan boord ook op elkaar moet kunnen vertrouwen. Dit vertrouwensgevoel heb ik zeker bij de collega’s waar ik wat langer mee werk. Zo ben ik een keer van boord gemoeten vanwege nierstenen. Het is fijn om te weten dat je dan veilig wordt weggebracht.

Het werk wat ik doe is leuk en uitdagend. Ik ben begonnen als tweede stuurman, daarna werd ik eerste stuurman, inmiddels ben ik kapitein. Hier heb ik dan ook hard voor gewerkt, en ik heb leidinggevenden gehad die vertrouwen in me hadden en tijd in me hebben geïnvesteerd.

De afdeling scheepvaart is te omschrijven als een groeiende organisatie. We zijn continu bezig met het verbeteren van de systemen, veiligheid, onderhoud en dergelijken. Sinds de komst van de twee nieuwe schepen is dit alleen maar verdergegaan.

Mijn langgekoesterde droom was altijd kapitein worden, dit doel heb ik nu bereikt. Op dit moment is mijn ambitie om het bekleden van deze rol de aandacht geven die het verdient.