Guido Gelderland - Laborant

"Het is een plek waar ik kan groeien, daar ben ik De Hoop dankbaar voor."

Hallo, ik ben Guido Gelderland en ik werk al een meer dan 35 jaar bij De Hoop. Mijn tijd hier is een interessante reis geweest. Ik ben begonnen bij de weg- en waterbouwafdeling, daarna werkte ik een tijdje bij de betonvloeren en nu heb ik de overstap gemaakt naar het hart van het bedrijf: het betonlaboratorium.

Mijn werkdagen zijn nooit hetzelfde. Ik vind het heerlijk om actief betrokken te zijn bij het hele proces, van het ondersteunen bij het vullen van mixers tot het uitvoeren van complexe tests. Die afwisseling vind ik geweldig, het houdt mijn werk spannend en uitdagend.

Mijn achtergrond in bouwkunde vormt de basis van mijn carrière bij De Hoop. Vooral nu ik in het laboratorium werk, kan ik mijn technische kennis goed gebruiken. Een van mijn hoofdtaken is het onderzoeken van alternatieve materialen en nieuwe recepten voor beton, een gebied dat mij altijd al heeft geïnteresseerd.

Voordat een nieuw recept voor beton goedgekeurd wordt, worden er een heleboel proeven gedaan. Een hiervan is het testen van prisma's en betonkubussen van 10x10 centimeter. Deze prisma's en kubussen zijn essentieel voor het testen van de sterkte en kwaliteit van het beton. Voordat we de kubus kunnen testen, moeten ze uit de mal worden gehaald. Dit proces tovert altijd een glimlach op mijn gezicht. Na het uitharden zitten de kubussen stevig vast in hun mallen. Hier komt een unieke techniek bij kijken: het gebruik van luchtcompressie. Door lucht onder hoge druk in een opening aan de onderkant van de mal te blazen, wordt de mal langzaam maar zeker naar boven geduwd, waardoor het betonblok loskomt. Het is bijna humoristisch om te zien hoe deze robuuste betonblokken uit de mal komen. Zelfs als we met iets serieus als beton bezig zijn, zitten er lichte en leuke momenten in ons werk.

In het laboratorium is nauwkeurig werken erg belangrijk. Zelfs taken die eenvoudig lijken, zoals het zeven van materialen, moeten met de grootste zorgvuldigheid worden gedaan. Een kleine fout kan al grote gevolgen hebben voor de samenstelling van het betonmengsel en daarmee voor de kwaliteit van het eindproduct.

Binnen De Hoop ben ik ook actief bezig met persoonlijke ontwikkeling. Ik heb al een diploma in basisbeton behaald. Het is best een uitdaging, zeker op mijn leeftijd, maar ik vind het belangrijk om actief te blijven leren. Na deze cursus wil ik verder gaan met andere, misschien nog wat specialistische cursussen. Het is goed om jezelf uit te dagen, en zo blijf ik scherp in mijn werk.

Voor mij is werken bij De Hoop echt meer dan gewoon een baan. Het is een plek waar ik mijn interesse in techniek en beton kan gebruiken en verder kan ontwikkelen. Ik zie mezelf hier nog wel even blijven, er is altijd wat nieuws te leren en te doen. Elke dag brengt nieuwe uitdagingen en ik ben benieuwd wat de toekomst nog meer voor mij in petto heeft, zowel op professioneel vlak als persoonlijk. Het is een plek waar ik echt kan groeien en mijn vaardigheden kan aanscherpen, en daar ben ik De Hoop dankbaar voor.