Ferdinand Blom - Chauffeur De Hoop Bouwgrondstoffen

"Je bent nooit te oud om opnieuw te beginnen."

In januari 2022 is Groep De Hoop de samenwerking aangegaan met het Zeeuws Mobiliteitsteam om werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te geven. Groep De Hoop heeft vacatures voor chauffeurs en biedt baangarantie na afronding van de opleiding. Het Zeeuws Mobiliteitsteam levert kandidaten en financiert de opleiding tot vrachtwagenchauffeur met Rijbewijs C en Code95. Ferdinand, een van de chauffeurs binnen Groep De Hoop vertelt zijn verhaal.

“Ik werk momenteel als vrachtwagenchauffeur bij De Hoop in Terneuzen. Om precies te zijn, bij De Hoop Bouwgrondstoffen. Ik vervoer met de bulkwagen dagelijks ruim negentig ton cementpoeder vanuit verschillende fabrieken, of overslagdepots naar verschillende​ ontvangers.

Dat is op zich niets bijzonders en er zijn mensen die dit werk al decennia lang doen. Mijn situatie is, goed beschouwd, best uniek te noemen” zegt Ferdinand. “Na een lange periode van arbeidsongeschiktheid kwam in februari 2020, op 57-jarige leeftijd, voor mij het omslagpunt. In deze maand werd ik geopereerd en in de maanden die volgden verdwenen geleidelijk de medische klachten die mij uit het arbeidsproces hielden. Ik voelde mij na deze operatie elke dag beter en fitter. Medio juni 2020 heb ik het UWV in samenwerking met het Zeeuws Mobiliteitsteam op de hoogte gebracht van mijn progressie en aangegeven dat ik graag weer​ wilde gaan werken. Mijn wens was om als vrachtwagenchauffeur in het arbeidsproces terug te keren. Daar werd positief op geageerd en de molen werd in gang gezet. In goed overleg met het UWV en personeelszaken van De Hoop Terneuzen, werd er intern gezocht naar een passende functie. In augustus 2021 gingen alle seinen op groen. Ik begon met rijlessen. Een vrachtauto is iets anders dan een personenauto besturen. Maar ruim veertig jaar verkeersinzicht bleek een goed uitgangspunt.”

Om zij-instromende chauffeurs een warm welkom en een optimale start te bieden, is binnen De Hoop een mobiliteitsteam geformeerd dat gericht is op het coachen en begeleiden van de chauffeurs. “In september 2022 werd ik ingewerkt op de bulkvrachtauto. Het inwerktraject verliep uiterst solide. Door drie zeer ervaren chauffeurs werd ik op een gedegen manier opgeleid en ben sinds twee weken zelfstandig op pad. Ik heb mijn directe collega's als vraagbaak en kan op hen terugvallen wanneer dat nodig is.” aldus Ferdinand. “Ik ben meer dan tevreden over de samenwerking tussen het Zeeuws Mobiliteitsteam en De Hoop. Van beide partijen krijg ik veel steun, medewerking en vertrouwen. Hierdoor is het mogelijk dat ik op 59-jarige leeftijd aan een nieuwe loopbaan mocht beginnen, je bent nooit te oud om opnieuw te beginnen”